ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ EFERGY

Καλώς Ήλθατε

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους ασύρματους μετρητές ενέργειας Efergy Elite/E2 Classic (Όλες οι εκδόσεις)

elite classic 1ph
e2 classic

Ποίος είναι ο τύπος ασύρματου δικτύου που χρησιμοποιούν οι ασύρματοι μετρητές efergy;

Όλοι μας οι ασύρματοι μετρητές εκπέμπουν στα 433MHz. Είναι μια UHF συχνότητα που επιτρέπει την ασύρματη επικοινωνία μεταξύ του πομπού και της οθόνης του μετρητή μας, και είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.

Πόσο άμεσα εμφανίζει ο Elite/E2 τις πληροφορίες κατανάλωσης μου ;

Ο πομπός μας μεταδίδει κάθε 10, 15 ή 20 δευτερόλεπτα τις ενεργειακές σας δαπάνες, όπως τις έχει συλλέξει από τον/ους αισθητήρας/ες, στην οθόνη του Elite/E2.

Ποία είναι η απόσταση λειτουργίας των μετρητών efergy;

Οι ασύρματοι μετρητές efergy Elite/E2 έχουν εμβέλεια σήματος 40-70 μέτρα. Η ισχύς του σήματος, όμως, εξαρτάται από την κτηριακή κατασκευή. Για παράδειγμα, μεταλλικά κτήρια ή πλήθινη τοιχοποιϊα θα επηρεάσουν και θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την εμβέλεια του σήματος. Επίσης, το σήμα επηρεάζεται  και από άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν την ίδια συχνότητα εκπομπής (433 MHz). Αν ισχύει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, προσπαθήστε να φέρετε σε πιο κοντινή απόσταση την οθόνη του μετρητή με τον εγκατεστημένο πομπό.

Πόση ενέργεια καταναλώνουν οι μετρητές efergy;

Οι ασύρματοι μετρητές μας καταναλώνουν μηδενική ενέργεια, μια και λειτουργούν αυτόνομα με μπαταρίες. Σε περίπτωση που κάνετε χρήση τροφοδοτικού ρεύματος για την οθόνη του μετρητή, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτή τη περίπτωση είναι 0,001kWh

Ποια είναι η ελάχιστη μέτρηση που εμφανίζει ο μετρητής στην οθόνη;

Οι ασύρματοι μετρητές μας μπορούν να εμφανίσουν πληροφορίες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 1 Watt.

Πώς ο μετρητής efergy υπολογίζει το κόστος του ηλεκτρικού μου;

Για τον υπολογισμό του κόστους της ηλεκτρικής σας ενέργειας, θα χρειαστεί μόνο να ρυθμίσετε το κόστος της kWh ή το imp/kWh (ανάλογα το τύπο μετρητή), που χρεώνεστε από τον Προμηθευτή ενέργειας σας, όπως επίσης και να ρυθμίσετε τις περιόδους χρέωσεις, αν κάνετε χρήση Νυχτερινού Τιμολογίου.

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, χάνονται τα δεδομένα μου ;

Όχι. Όλες οι πληροφορίες σας αποθηκεύονται με ασφάλεια στην ενσωματωμένη μνήμη του μετρητή και δεν διαγράφονται ακόμα και αν οι μπαταρίες στην οθόνη τελειώσουν ή υπάρχει διακοπή ρεύματος.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω επαναφορτιζόμενες μπαταρίες;

Μπορείτε, αλλά δεν συνίστατε. Τα προϊόντα μας λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες 1.5V, αλλά αυτές συχνά έχουν μικρότερη ισχύ, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των μετρητών μας. Προτείνουμε να τοποθετείτε αλκαλικές μπαταρίες, καλού τύπου, με ισχύ 2400MhA.

Πόσο έυκολη είναι η εγκατάσταση ενός μετρητή efergy;

Αρκετά εύκολη και απλή. Κουμπώστε τον αισθητήρα ρεύματος πάνω στο καλώδιο της φάσης και συνδέστε το βύσμα του με το πομπό. Έπειτα πατήστε το κουμπί πάνω στο πομπό και το LINK στο μετρητή, και εντός 30 δευτ. θα ολοκληρωθεί η σύνδεση τους, και θα εμφανιστούν ενδείξεις κατανάλωσης ενέργειας στην οθόνη του μετρητή. Προσοχή, δεν χρειάζεται να κόψετε ή απογυμνώσετε το μονωτικό από το καλώδιο της φάσης.

Τι ακρίβεια μέτρησης προσφέρουν οι μετρητές efergy;

Οι μετρητές μας έχουν ακρίβεια μέτρησης ±10%. Στις περισσότερες, όμως, εφαρμογές πετυχαίνουν κάτω από ±5%. Αυτό  εξαρτάται συνήθως από την εφαρμογή, και αν η τάση είναι σχετικά σταθερή, και το σήμα εκπομπής είναι σταθερό. Οι μετρητές efergy δεν προτείνονται για αντικατάσταση του υφιστάμενου μετρητή ενέργειας του χώρου σας, αλλά προσφέρονται για ενημέρωση σχετικά με τη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός χώρου ή συσκευής.

Πόσο καιρό κρατάνε οι μπαταρίες στο μετρητή ;

Συνήθως η διάρκεια ζωής των μπαταριών εξαρτάται από την ποιότητα κατασκευής τους. Πρακτικά, όμως, η διάρκεια ζωής τους στην οθόνη και το πομπό του μετρητή είναι περίπου 1 έτος. Επίσης, στην οθόνη του μετρητή θα εμφανιστεί το σύμβολο μπαταρίας, όταν η ισχύς της είναι χαμηλή, ενημερώνοντας σας για αλλαγή τους σύντομα.

Ο αισθητήρας είναι μεγαλύτερος του καλωδίου. Θα λειτουργεί σωστά;

Ο αισθητήρας θα πρέπει να είναι χαλαρός γύρω από το καλώδιο. Προσοχή να μη γεμίσετε το κενό ή να αυξήσετε τη διατομή του καλωδίου με άλλα μέσα. Σε περίπτωση που το καλώδιο, όπου θα τοποθετηθεί ο αισθητήρας είναι μεγαλύτερο, υπάρχει διαθέσιμος μεγαλύτερης διατομής αισθητήρας XL.

Ποιες πληροφορίες εμφανίζουν στην οθόνη οι μετρητές efergy;

Όλοι μας οι μετρητές εμφανίζουν στην οθόνη πληροφορίες τρέχουσας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (kW), κόστος αυτής (€) και εκπομπές ρύπων (kgCO2). Στο ιστορικό, εμφανίζουν και σύνολα kWh ανά ημέρα, βδομάδα και μήνα.

Μπορώ να τοποθετήσω τον αισθητήρα πάνω στο λευκό μονωτικό του καλωδίου;

Όχι. Σε αυτή τη περίπτωση ο αισθητήρας δεν θα μπορεί να διαβάσει τη κατανάλωση και θα στέλνει μηδενικές ενδείξεις. Ο αισθητήρας τοποθετείται μόνο στο καλώδιο της φάσης.

Μπορώ να εγκαταστήσω αρκετούς μετρητές στη σειρά, σε πολύ κοντινή απόσταση;

Ναι. Προσέξτε μόνο κατά την εγκατάσταση τους να κάνετε έναν κάθε φορά, ώστε να έχετε πάντα το σωστό πομπό με την αντίστοιχη οθόνη.

Πώς υπολογίζεται η παράμετρος AVERAGE;

Η παράμετρος AVERAGE θα χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να αρχίσει να εμφανίζει σωστά δεδομένα. Βασίζεται πάνω στη καθημερινή κατανάλωση σας, και αλλάζει βάση των ημερών χρήσης. Πρακτικά, αθροίζει τις συνολικές ημερίσιες καταναλώσεις και διαιρεί τον αριθμό αυτο με τις ημέρες μέτρησης, για να σας εμφανίσει το μέσο όρο ημερίσιας κατανάλωσης.

Μπορούν οι μετρητές Efergy να χρησιμοποιηθούν σε τριφασικές παροχές;

Ναι. Όλοι μας οι μετρητές efergy είναι έτοιμοi για χρήση σε τριφασικές παροχές. Θα χρειαστεί μόνο να προμηθευτείτε δύο πρόσθετους αισθητήρες MINI CT για τη χρήση αυτή.

Μέχρι ποια ισχύ μπορούν οι μετρητές Efergy να χρησιμοποιηθούν;

Οι μετρητές efergy μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις παρακάτω εγκατάσεις:

  • Μονοφασικές. Ο συνοδευόμενος στη συσκευασία αισθητήρας MINI CT καλύπτει παροχές έως και 100Α
  • Τριφασικές μέχρι 100Α/φάση ή καλώδια εξωτερικής διατομής έως 12χιλ.. Θα χρειαστεί να τοποθετηθούν τρεις (3) αισθητήρες MINI CT, ένας σε κάθε φάση.
  • Τριφασικές μέχρι 130Α/φάση ή καλώδια εξωτερικής διατομής 12-20χιλ.. Θα χρειαστεί να τοποθετηθούν τρεις (3) αισθητήρες XL, ένας σε κάθε φάση.

Έχω τοποθετήσει σε τριφασική παροχή ένα τριφασικό μετρητή Efergy. Ποια είναι η ρύθμιση της Τάσης στο μετρητή;

Η ρύθμιση της τάσης εξαρτάται από τη κατανομή φορτίου στις φάσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αν έχετε ισοκατανομή φορτίου στις φάσεις, η ρύθμιση στο engage πρέπει να είναι 380-400Volt.
  • Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ρυθμίζεται τη τάση στα 230-240Volt

Για μεγαλύτερη ακρίβεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βολτόμετρο για να μετρήσετε τη τάση μεταξύ φάσης-φάσης ή φάσης-ουδέτερου αντίστοιχα.

Πώς μπορώ να κάνω ολική επαναφορά του μετρητή ;

Η ολική επαναφορά ή επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του μετρητή γίνεται πατώντας τα πλήκτρα HISTORY και MODE, ταυτόχρονα για 2-3 δευτ. Στην οθόνη του μετρητή θα εμφανιστεί η ένδειξη CLR. Με αυτή τη λειτουργία, όλες σας οι πληροφορίες, δεδομένα που έχουν καταγραφεί, όπως και ρυθμίσεις θα σβηστούν χωρίς τη δυνατότητα επαναφορά τους.

Στην οθόνη του μετρητή εμφανίζονται παύλες. Τι σημαίνει αυτό ;

Όταν εμφανίζονται τρεις παύλες στην οθόνη του μετρητή, είναι ένδειξη ότι έχει χαθεί η επικοινωνία μεταξύ του πομπού και της οθόνης. Ελέγξτε τις μπαταρίες στο πομπό (αναβοσβήνει το LED) και ότι στην οθόνη δεν αναβοσβήνει η ένδειξη της μπαταρίας. Πατήστε μια φορά το κουμπί του πομπού για επικοινωνία και επανασύνδεση. Αν το πρόβλημα συνεχίσει, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης της efergy.

Ο μετρητής μου χάνει συνεχώς το σήμα και δεν επανέρχεται η σύνδεση. Τι μπορεί να φταίει;

Δοκιμάστε τα παρακάτω:

ΕΛΕΓΧΟΣ 1: Αλλάξτε τις μπαταρίες στο πομπό ή και στην οθόνη και δοκιμάστε πάλι. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τοποθετήσει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, αλλά αλκαλικές εμπορίου 1.5V.

ΕΛΕΓΧΟΣ 2: Αν έχετε τοποθετήσει καινούργιες μπαταρίες, αφαιρέστε τις από το πομπό και την οθόνη. Πατήστε συνεχόμενα το κουμπί στο πομγια τουλάχιστον 10 δευτ. Κάντε το ίδιο καιγια την οθόνη. Τοποθετήστε πάλι τις μπαταρίες και δοκιμάστε ξανά.

ΕΛΕΓΧΟΣ 3: Επιβεβαιώστε ότι έχετε ολοκληρώσει σωστά τη διαδικάσια σύνδεσης πομπόυ-οθόνης. Πατήστε κρατημένο το κουμπί LINK στην οθόνη, μέχρι οι 4 παύλες να αναβοσβήνουν και πατήστε μια φορά του κουμπί του πομπού.

ΕΛΕΓΧΟΣ 4: Αν έχετε τοποθετήσει το πομπό εντός μεταλλικού πλαισίου, αφαιρέστε το πομπό και τοποθετήστε τον εκτός. Η σύνδεση θα επανέλθει.

Αν κανένας από τους παραπάνω ελέγχους δεν επαναφέρει τη σύνδεση σας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών μας για περαιτέρω επίλυση του προβλήματος.

Αν τοποθετηθεί ο πομπός εντός μεταλλικού πίνακα ή πλαισίου, θα συνεχίσει να λειτουργεί σωστά;

Όχι. Αν ο πομπός τοποθετηθεί εντός μεταλλικού κουτιού (βλ. αρχή Faraday) η εκπομπή του σήματος μπορεί να είναι αδύναμη ή και να χαθεί, με αποτέλεσμα ο μετρητής να μη λαμβάνει σωστά ή και καθόλου τα δεδομένα.

Στην οθόνη του μετρητή αναβοσβήνει μια ένδειξη. Τι σημαίνει αυτή;

Αν αναβοσβήνει το εικονίδιο μπαταρίας με τρια κύμματα αριστερά, χρειάζεται να αλλάξετε άμεσα τις μπαταρίες στο πομπό σας. Αν αναβοσβήνει το εικονίδιο μπαταρίας μόνο, τότε οι μπαταρίες στην οθόνη έχουν σχεδόν εξαντληθεί και χρειάζεται να τις αλλάξετε.

Πότε λειτουργεί ο φωτισμός της οθόνης του μετρητή ;

Ο φωτισμός στην οθόνη του μετρητή είναι εργοστασιακά ρυθμισμένος για λειτουργία από τις 18:00 έως τις 06:00. Όλες τις υπόλοιπες ώρες είναι ανενεργός για εξοικονόμηση ενέργειας των μπαταριών σας.